Przepis na przepyszne cake pops!

Pieczenie obecnie cieszy się coraz większą popularnością, coraz bardziej modne stają babeczki (cupcakes), a jeszcze bardziej na czasie są teraz cake pops. Są to kawałki ciasta, połączonego kremem, uformowanego w kulki, osadzonego na patyczku i udekorowanego wedle własnego widzimisię. Poniżej znajdziesz krótki poradnik, dotyczący tego, jak należy przygotować pyszne cake pops. Przeczytaj go koniecznie!

Cake pops - wszystko to, co musisz o nich wiedzieć!

Zacznijmy od tego, że zostały one rozsławione przez Bakarellę, która wydała książkę całą poświęconą tym kolorowym cudakom na patykach. Ich największym atutem jest to, że są bardzo proste w przygotowaniu, nie ma w nich nic, co będzie dla Was trudne. Generalnie rzecz ujmując to nic innego jak staroświeckie bajaderki. Poza tym składniki zdobyć jest bardzo łatwo: resztki ciasta, choćby Mississippi Mud Cake, pieczonego ostatnio, trochę kremu do połączenia, czekolada. Dlatego jeśli nie masz pomysłu, jak przyrządzić szybko zdrowy, słodki i smaczny deser - zabierz się za przygotowanie cake pops!

Lista niezbędnych składników, potrzebnych do przygotowania pysznego deseru, jakim jest cake pops!

Poniżej znajduje się lista składników na około 20 sztuk, jest to: 400 g suchego ciasta, pokruszonego (ciasto babkowe, czekoladowe, itp.), 120 g serka mascarpone, 80 g nutelli lub masła orzechowego, 200 g czekolady do obtoczenia,1 łyżka oleju oraz kolorowe posypki. 

Przygotowanie pysznego deseru, jakim jest cake pops!

Aby przygotować krem musisz mascarpone wymieszać z nutellą/masłem orzechowym. Następnie należy kawałki pokruszonego ciasta dokładnie wymieszać z kremem, tworząc dużą kulę. Potem trzeba je zawinąć w folię spożywczą, schłodzić przez 15 minut w zamrażarce. Po czym wyjąć, odmierzając równe kawałki ciasta przy pomocy np. łyżki do lodów, uformować kulki, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i schłodzić w zamrażarce przez kolejne 15 minut. Gdy to zrobisz to trzeba czekoladę roztopić z 1 łyżką oleju w kąpieli wodnej, przygotować patyczki i kulki wyjąć z zamrażarki. Następnie należy końcówkę patyczka zanurzyć w czekoladzie i natychmiast wetknąć w środek kulki, dochodząc mniej więcej do jej połowy. Potem musisz poukładać cake pops na blaszce patyczkami do góry i znów schłodzić przez około 15 minut. Dopiero po tym czasie, jeśli czekolada przestygnie, roztopić ją ponownie, wyjąć cake pops z zamrażarki, zanurzać w roztopionej czekoladzie, czekając, aż skapie jej nadmiar. Na koniec dowolnie udekorować, po czym wbić patyczkami w styropian, kartonik lub poukładać 'do góry nogami' na papierze do pieczenia. Cake pops przechowywać w lodówce, choć długo wytrzymują w temperaturze pokojowej. I gotowe! Smacznego!

 

Kategorie: Cukierki i lizaki ,