Przepis na przepyszne, kremowe karmelki!

Przepis na karmelki jest łatwy i szybki, nie wymagający użycia siły podczas ucierania ani posiadania termometru cukierniczego. W dodatku z przepisu powstają karmelki o kremowej konsystencji naszych polskich krówek - ciągutek, rozpływające się w ustach, a im dłużej je ucieramy i gotujemy, tym są bardziej kruche. Dlatego, jeśli myślicie o przygotowaniu paczek świątecznych z własnoręcznie przygotowanymi słodkościami, karmelki z tego przepisu muszą się w nich znaleźć, po prostu muszą. Poniżej znajdziesz przepis oraz krótki poradnik, dotyczący tego, jak należy przygotować pyszne, kremowe karmelki. Przeczytaj go koniecznie!

Lista niezbędnych składników potrzebnych do przygotowania pysznego deseru, jakim są kremowe karmelki!

Zanim zabierzesz się za przygotowanie pysznego deseru, jakim są kremowe karmelki musisz najpierw zaopatrzyć się w niezbędne składniki. W Twojej kuchni nie może zabraknąć takich składników jak: jedna szklanka mleka słodzonego skondensowanego (250 mililitrów, czyli mniej więcej cała puszka 400 gram) oraz 230 gram golden syropu. Poza tym koniecznie powinieneś się zaopatrzyć także w takie produkty jak: 180 gram masła, dwie szklanki drobnego cukru do wypieków (lub trochę mniej). Gdy zaopatrzysz się już we wszystkie, niezbędne składniki to najwyższa pora zabrać się za przygotowanie deseru, jakim są kremowe karmelki.

Przygotowanie pysznego deseru, jakim są kremowe karmelki!

Przede wszystkim - formę kwadratową o boku 21 do 23 centymetrów musisz wysmarować cienką warstwą oleju (spód i boki do 1/3 wysokości). Potem trzeba wszystkie składniki umieścić w garnuszku z grubszym dnem. Następnie należy je podgrzewać, mieszając, aż cukier się rozpuści. Potem trzeba doprowadzić do wrzenia i gotować na słabym ogniu przez około sześć do siedmiu minut, mieszając, aż mieszanka przybierze karmelowy kolor. Na koniec masę trzeba zdjąć z palnika, wymieszać, by nie było piany. Taką, gorącą mieszankę musisz przelać do formy i pozostawić do zastygnięcia i wystudzenia. Gdy masa już wystygnie to trzeba kroić ją ostrym nożem wysmarowanym cienka warstwą oleju. Tak przygotowane cukierki należy owijać papierem woskowanym. I gotowe!
Ciesz się smakiem pysznych kremowych karmelków razem z najbliższymi! W związku z tym nie zwlekaj dłużej i już teraz wybierz się do sklepu po niezbędne składniki, a następnie do kuchni i zabierz się za przygotowanie pysznego deseru, jakim są pyszne kremowe karmelki! Na pewno będą niesamowite i smaczne! Poza tym możesz je zapakować do pudełeczka lub słoiczka i podarować komuś jako drobny, ale bardzo ładny oraz smaczny upominek. Wszyscy lubią słodycze, a w szczególności karmelki, dlatego możesz być spokojny, Twój upominek na pewno się spodoba!

 

Kategorie: Cukierki i lizaki ,