Przepis na pyszną granolę klonową z orzechami pekan!

Nie da się zaprzeczyć temu iż granola jest królową śniadań, ponieważ jest bardzo prosta do zrobienia i super uniwersalna. Jej największym atutem jest to, że dodaje niesamowitej tekstury do każdej potrawy czy to owsianka, koktajl, jogurt czy szklanka mleka roślinnego. Poza tym domowa granola jest nie oceniona, gdyż sama w sobie tworzy idealną, chrupiąca przekąska, którą zawsze warto mieć przy sobie. Poniżej znajdziesz przepis oraz krótki poradnik, dotyczący tego, jak należy przygotować pyszną granolę klonową z orzechami pekan. Przeczytaj go koniecznie!

Kilka słów o samej granoli i orzechach pekan - co to w ogóle jest?

Zacznijmy od tego, że tworzenie własnej granoli to tez frajda, a co najlepsze to to, że cały dom nabiera cudownego zapachu, który unosi się w powietrzu i napawa radością i uśmiechem. Musisz wiedzieć, że orzechy pekan są podobne do orzechów włoskich, ale z większą ilością składników odżywczych i karmelkowym smakiem. Pekany bogate są bowiem w białko, błonnik, węglowodany, witaminy z grupy B, C, K i dużą dawkę witaminy E oraz wapń, żelazo, magnez i potas. Dlatego też stanowią idealną przekąskę po treningu czy sporcie. Ponadto zjedzenie kilku z nich dostarcza ponad 20% dziennego zapotrzebowania na cynk, co bardzo pozytywnie działa na naszą skórę, która nabiera blasku.

Lista niezbędnych składników, potrzebnych do przygotowania pysznego, pożywnego śniadania, jakim granola klonowa z orzechami pekan!

Zanim zabierzesz się za przygotowanie pysznego, pożywnego śniadania, jakim są jest granola klonowa z orzechami pekan to musisz zaopatrzyć się w odpowiednie produkty. W Twojej kuchni nie może zabraknąć takich składników jak: dwie szklanki płatków owsianych, pół szklanki orzechów pekan (posiekanych) oraz pół szklanki syropu klonowego. Poza tym koniecznie powinieneś się zaopatrzyć także w takie produkty jak: 1/4 szklanki ciemnego brązowego cukru, dwie łyżki oleju oraz szczypta soli. Gdy zaopatrzysz się już we wszystkie niezbędne składniki to najwyższa pora zabrać się za przygotowanie pysznej granoli klonowej z orzechami pekan!

Przygotowanie pysznego, pożywnego śniadania, jakim granola klonowa z orzechami pekan!

Na początku musisz wszystkie składniki razem ze sobą wymieszać. Następnie należy wysypać wszystko na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Gdy już to zrobisz to trzeba piec wszystko około jednej godziny (czasami wystarczy jednak piec dużo krócej, do około 30 minut, zależy to zwykle od piekarnika) w temperaturze 150 stopni Celsjusza, mieszając co 10 minut. Jeśli wszystkie składniki będą już mocno zarumienione, wyjąć. I gotowe! Smacznego! Ciesz się smakiem pysznej granoli klonowej z orzechami pekan razem z rodziną i z najbliższymi!

Kategorie: Przepisy śniadaniowe,